26.02.2024

Транспортний барометр за 4 квартал: аналіз транспортних перевезень у Європі та прогноз на 2024 рік

Q4_2023-Frachtanteil_Transportbarometer_01_ 2024 (15 x 10 cm)

TIMOCOM transport barometer: Year end review and forecast 

Зменшення попиту на транспортні перевезення не було. За прогнозом на 2024 рік, ці цифри будуть більшими, ніж минулого року, з єдиним винятком. 

Кількість пропозицій перевезень у четвертому кварталі 2023 року була на 18% вищою, ніж у тому ж кварталі попереднього року. Підвищення обсягів вантажних перевезень у кінці року пояснюється, з-поміж іншого, зростанням попиту, зокрема через сезонні фактори, як-от різдвяні покупки, поповнення запасів і збільшення активності споживачів через підготування до свят. Транспортний барометр TIMOCOM показує явне підвищення в співвідношенні пропозицій по вантажу до кількості вільного транспорту через те, що багато перевізників обмежили свою доступність.

Підсумки за рік показуютьзменшення абсолютної кількості пропозицій вантажних перевезень

2023 рік відзначився, зокрема, значним зниженням кількості пропозицій вантажних перевезень на спотовому ринку. Кількість пропозицій знизилась на 31% у Європі, а в Німеччині вона зменшилась навіть на 40%. Це ознака того, що спад в економіці з 2023 року, прогнозований багатьма економічними установами, також мав вплив і на ринок транспортних перевезень. 

У той самий час, у четвертому кварталі зросли ціни на транспорт на німецькому ринку. Ціни на великі вантажні автомобілі зросли на 10% порівняно з попереднім роком, але не перевищили пікові ціни 2021 року. Основним фактором цієї зміни стало підвищення заробітної плати та витрат на енергію. Крім того, перевізники зменшили кількість вантажівок, що пропонувалися для перевезень, у четвертому кварталі 2023 року на 15,3% порівняно з аналогічним кварталом попереднього року. У грудні ця цифра була навіть більшою — на 21% менше пропозицій вільного транспорту, ніж у попередньому році. 

 

Vehicle space offers transport barometer Q4-2023-de_EU-EU_900x600px (2)

Vehicle space trends in Europe, 4th quater 2023 

Тенденції цін і збільшення попиту на транспорт навесні

За оцінками транспортних асоціацій, у 2024 році ціни на транспорт суттєво зростуть. Прогнозується збільшення до 12%, зумовлене додатковими витратами, зокрема підвищенням транспортних зборів у Німеччині. 

«Багато транспортних компаній не вважають, що ціни так сильно зростуть, — каже Гуннар Гбурек. — «На їхній погляд, ціни зростуть максимум на 6%. Різниця в цих оцінках буде предметом активних переговорів між замовниками й постачальниками транспортних послуг».

 

Q4_2023-Frachtanteil_Transportbarometer_01_ 2024 (15 x 10 cm)

TIMOCOM transport barometer: Year end review and forecast 

Очікується зменшення кількості пропозицій вантажних перевезень у лютому

На основі багаторічних спостережень і аналізу можна прогнозувати, що в січні та березні 2024 року попит на вільний транспорт буде вищим, ніж у ті самі місяці попереднього року. Найнижчі цифри вантажних перевезень прогнозуються в лютому. Ця зміна буде помітна майже в усіх країнах Європи та зумовить підвищення тиску щодо цін на перевезення. 

Досвід показує, що попит на транспорт підвищиться в березні та спричинить іще одне підвищення кількості пропозицій вантажних перевезень. Станом на червень попит на вільні місця в транспортних засобах у Європі залишатиметься стабільним і навіть перевищить співвідношення пропозицій по вантажу до кількості вільного транспорту 60:40 (див. графік прогнозу). Однак, малоймовірно, що ці цифри досягнуть показників 2021 та 2022 років. 

Транспортний барометр TIMOCOM відображає розвиток транспортних перевезень у Європі. Ці дані представляють собою добре підкріплений фактами огляд поточних змін на транспортному ринку та реалістичний прогноз на наступний рік. 

 

 

Завантажте прес-реліз
На початок