Управління вашими транспортними та логістичними процесами також може бути швидким і простим! Smart Logistics System від TIMOCOMмає відповідну для вас заявку, незалежно від того, чи збираєтесь ви перевозити вантажі, здійснювати перевезення або вам потрібна допомога з управлінням замовленнями.

Конвенція про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів

CMR - міжнародний договір, який стосується перевезення товарів наземним транспортом через кордони країн.

CMR - аббревіатура від "Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route", англійською: Конвенція про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів. Договір регулює визначення та заповнення контрактів, відповідальність у випадку затримки або втрати чи пошкодження товарів, які перевозяться. Конвенція також включає правила, які стосуються скарг та випадків з наступними перевізниками. Якщо випадок не регулюється CMR, застосовується національний закон. Договір застосовується лише до вантажів, які перевозяться дорожнім транспортом. Контейнери та причепи самі по собі не кваліфікуються в якості транспортних засобів згідно з CMR. Стандартна накладна CMR видається для цього типу міжнародного транспорту.

Історія
Договір набув чинності під керівництвом ООН у 1956 р. Від початку він був підписаний десятьма країнами. Членами-засновниками CMR були Бельгія, Німеччина, Франція, Люксембург, Нідерланди, Австрія, Польща, Швеція та Швейцарія.

Договір був ратифікований Федеральною Республікою Німеччина у 1961 та у 1974 рр. Німецькою Демократичною Республікою. З того часу, всі європейські країни стали сторонами, які підписали документ, так само як і дві африканські країни (Марокко та Туніс), а також численні країни з Центральної Азії та Ближнього Сходу.

Термін
Термін CMR по суті відображає сам договір, але часто він використовується (неправильно) для позначення накладної CMR. Ця стандартизована форма насправді необхідна лише для перевезення через кордон, якщо (як мінімум) країна походження або призначення товарів є членом CMR. Проте, в транспортній системі, вона часто використовується для національних перевезень.

Станьте знавцем галузі

Зареєструйтесь тут, щоб регулярно отримувати інформацію про те, як полегшити ваше професійне життя та розширити кругозір вашої компанії.


Підписка на розсилку новин

На початок